Odebírat podcast.

11 důvodů, proč si zamilujete Docker

Připravit server, spravovat ho nebo aktualizovat pro běh webové aplikace je mnohdy časově velmi náročné. Naštěstí tu je Docker, který to vše dokáže výrazně zjednodušit a zrychlit. Zjistěte v novém podcastu, v čem všem vám dokáže pomoc a proč na něj nedáme dopustit. Příjemné čtení nebo poslech.

Buďte vždy o krok před konkurencí, získejte přístup k celé sérii podcastů. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Nové technologické okénko je zde

Tentokrát si v našem technologickém okénku povídal CEO Pixape Radek Semančík a programátor Vojtěch Seidler o Dockeru a jeho výhodách. Navázali jsme tím na náš minulý článek o volbě mezi hostingem, virtuálním serverem a cloudem.

Klasické zprovoznění aplikace na severu nebo jeho aktualizace je časově náročná

S přípravou, údržbou nebo aktualizací serveru a jeho knihoven, frameworků, databází a závislostí nutných pro běh aplikace jsou spojené zdlouhavé úpravy. Pokud například máte aplikaci, která využívá PHP, nějakou databázi i další závislosti, a chcete, aby vám na serveru běžela, musíte na něj nejdříve nainstalovat PHP, potřebnou databázi i závislosti. To vše je velmi časově náročné. Podobně náročné jsou i jakékoliv pozdější změny.

Pokud například chcete zvýšit verzi databáze, musíte nejdřív zazálohovat její data, vypnout server, spustit maintenance, odstranit databázi, nainstalovat novou a znovu do ní nahrát data a spustit ji. To je řešení často na celý den. Jde to naštěstí i jinak. Docker dokáže podobné změny neskutečně zjednodušit a zrychlit, a ještě mnohem víc.

Jak funguje Docker?

Docker dokáže vytvářet malé izolované systémy se vším, co potřebuje aplikace pro své fungování. V praxi to funguje tak, že máte například vytvořenou aplikaci v PHP a v konfiguračním souboru Dockeru definujete verzi systému a závislosti potřebné pro fungování aplikace.

Z toho všeho poskládá Docker tzv. image, která je ve své podstatě izolovaný systém a tuto image pak nahrajete do Docker repositáře.

Pro automatické spouštění aplikace na serveru si pak vytvoříte další konfigurační soubor, kde si nadefinujete stack aplikace. V něm pak bude, jaké image (může jich být více – například databáze, Redis pro cache atd.) a na jakých portech se spustí.

Objevte 11 výhod Dockeru

Takové řešení má kromě rychlosti aktualizace či instalace potřebných komponent pro běh aplikace i mnoho dalších výhod.

Jaké výhody má Docker?

  1. Blesková příprava serveru – Největší výhodou tohoto řešení je, že v konfiguračním souboru je definovaný celý stack aplikace. Stačí vám tedy na server nainstalovat čistý systém, například Debian, do něj Docker Engine a přes příkaz spustit tento stack, ve kterém se již provede vše potřebné.
  2. Blesková aktualizace databází, knihoven a závislostí – V konfiguračním souboru stacku změníte pouze verzi konkrétní image, například databáze. Nemusíte tedy odinstalovat starou verzi z celého systému a instalovat novou.
  3. Bleskové zavádění změn – S Docker vám stačí udělat změnu, otestovat ji, znovu sestavit image a vše spustit na serveru v Dockeru. Zas se obejdete bez hodin práce. Vše zabere maximálně několik minut.
  4. Nezávisíte na třetích stranách – Může se stát, že v budoucnu nebude dostupná nějaká závislost, knihovna nebo cokoliv dalšího nutného pro běh aplikace, přičemž bude nákladné funkci vlastními silami obnovit. V případě Dockeru to není problém. Izolovaný systém v image obsahuje vše, co k běhu aplikace potřebujete, a je nezávislý na vnějších změnách.
  5. Bleskové přeinstalování serveru – Protože jsou závislosti, knihovny apod. již v image, přeinstalování serveru je velmi snadné. Stačí totiž jen přeinstalovat systém, nainstalovat Docker Engine a spustit vámi definovaný stack. To je vše.
  6. Bleskové vytvoření produkčního prostředí – Pokud máte aplikaci v testovacím prostředí a chcete pro ni vytvořit prostředí produkční, opět jen nainstalujete systém, Docker Engine a spustíte příkaz pro spouštění stacku. Vše pak běží totožně jako v testovacím prostředí.
  7. Větší stabilita serveru a lepší vyhledávání chyb – Protože změny v image vždy ovlivňují jen daný mikrosystém, nikoliv celý server, je server mnohem stabilnější. Pokud se ale přesto objeví nějaká chyba, snadno ji dohledáte.
  8. Snadné testování – Neboť ke spuštění aplikace potřebujete pouze Docker a image, lze ji snadno a úplně kdekoliv spustit za produkčních podmínek. Lehce si ji tedy můžete kdekoliv spustit a otestovat opravdu za takových podmínek, za jakých běží v produkčním prostředí.
  9. Usnadňuje práci vývojářům – Docker usnadňuje práci vývojářům v tom, že si všichni mohou k sobě projekt snadno nainstalovat. Nemusí nic stahovat ani konfigurovat. O vše se postará Docker.
  10. Upozorní na chyby v sestavování – Docker dokáže upozornit na situaci, kdy sestavení image z nějakého důvodu neproběhne. Pokud například zadáte, aby se do image nainstalovaly nějaké závislosti, kterým chybí k funkci další závislosti, sestavení se neuskuteční. Na tuto situaci pak Docker ihned upozorní, takže víte, že tam něco chybí, popř. že vznikla chyba při sestavování.
  11. Usnadňuje testování technologií – Poslední výhoda Dockeru je v tom, že vám usnadní testování různých technologií nebo přístupů. Chcete zkusit použít cache a využít k tomu např. Redis? Klasicky kvůli tomu budete muset na server nainstalovat Redis a vyzkoušet, zda je vhodný. Jenže když nebude, musíte ho ze serveru opět odinstalovat. V Dockeru to neplatí. Tam zadáte, aby se vám do stacku Redis v určité verzi přidal, a za pár vteřin ho tam máte.

Chcete vědět více o Dockeru a jeho výhodách nebo potřebujete rovnou vývojářský tým s letitými zkušenostmi? Ozvěte se nám.

Buďte vždy o krok před konkurencí

Odebírejte naše podcasty a objevte, proč nejčastěji aplikace neuspějí a jak tomu zabránit. Naservírujeme vám nejnovější přístupy i technologie, díky kterým budou vaše aplikace oblíbenější, ziskovější a budete s nimi mít méně starostí. Sledujte nás a uspějte na poli aplikací.


Buďte vždy o krok před konkurencí

Odebírejte naše podcasty a objevte, proč nejčastěji aplikace neuspějí a jak tomu zabránit. Naservírujeme vám nejnovější přístupy i technologie, díky kterým budou vaše aplikace oblíbenější, ziskovější a budete s nimi mít méně starostí. Sledujte nás a uspějte na poli aplikací.


Mohlo by se Vám líbit.

7 výhod, proč při vývoji aplikace využít microservices!

S pomocí microservices zjednodušíte vývoj i správu aplikací a vytvoříte bezpečnější, stabilnější a na provoz levnější aplikace. Objevte jejich 7 výhod.

Chci vědět víc

8 tipů, jak zrychlit webovou aplikaci a nepřicházet o uživatele!

Pomalé webové nebo mobilní aplikace nejsou mezi uživateli oblíbené. Objevte 8 tipů, jak zrychlit vaši aplikaci. Nenechte si utéct další podcast.

Chci vědět víc

Zjistěte, proč se vám využití API rozhodně vyplatí!

Objevte sílu API. Jeho užití vám dovolí tvořit jednodušší aplikace, které si vaši klienti oblíbí a vy je budete lehčeji spravovat a bezpečněji aktualizovat.

Chci vědět víc

Jaký tým potřebujete, abyste vytvářeli úspěšné aplikace?

Víte, jaké pozice musíte mít v týmu obsazené, abyste se při vývoji vyhnuli zbytečné dokumentaci, problémům a vyvinuli kvalitnější a užitečnější aplikace?

Chci vědět víc

Naučte se vytvářet digitální produkty, které budou uživatelé chtít.

Víte, jak zajistit, aby vaše mobilní nebo webová aplikace dělala přesně to, co uživatel potřebuje, a byla tak obchodně úspěšnější? Více v článku.

Chci vědět víc